09. 07. 2014
Průmysl 4.0

25 expertů z Evropského regionu Dunaj-Vltava si vyměnilo názory na téma "Hospodářská spolupráce a klastry".

Na základě příkladů z Čech, Německa a Rakouska bylo diskutováno o výzvách ke spolupráci v oblasti hospodářství. Pan Dr. Günther Knötig, vedoucí koordinačního úřadu regionální politiky EU na Úřadu hornorakouské vlády a paní Iris Reingruber, TMG, která vede tuto „znalostní platformu“, přijali pozvání, společně s mezinárodními experty, regionálního manažera pana Thomase Samhabera a těšili se srdečnému přivítání národní radní paní Martiny Diesner-Weis, místostarosty pana Johannese Prinze a předsedy Hospodářského fóra pana Christofa Kastnera.

 „Ve spolupráci tkví budoucnost.“  V tom jsou účastníci konference jednotní a také ve svých prezentacích ukázali, jak to může fungovat v praxi.

Pan Christof Kastner představil Hospodářské fórum Waldviertel, paní Simona Budařová iniciativu regionálního produktu Zemědělské ekologické regionální agentury ZERA z Vysočiny, která byla vyvinuta podle dolnorakouského modelu.
 

Pan ředitel, Ing. Luděk Keist, vysvětlil strukturu a činnost hospodářské komory v jižních Čechách, Mag. Egon Dittrich (Horní Rakousko), Dipl.-Vw. Ludwig Rechenmacher (Řemeslná komora Dolní Bavorsko - Horní Falc) poradenské a podpůrné systémy „jednotných kontaktních míst "pro poskytování služeb ve svých zemích. Kontakty jednotných kontaktních míst uvnitř ERDV bude v budoucnosti možné nalézt na internetových stránkách ERDV. Mají sloužit jako bezplatný One-Stop-Shop, který zprostředkovává všechny potřebná povolení pro zahájení činnosti nebo zřízení pobočky. 

Paní Michaela Novotná, z Jihočeské agentury pro podporu inovačního podnikání (JAIP), prezentovala zkušenosti a zájmy v rámci přeshraniční spolupráce. Poradenství pro začínající podniky na jedné straně a podporu spolupráce MSP s vědou, která na druhé straně představuje nejdůležitější službu JAIP. 

Zejména umožnění  přístupu menším podnikům a začínajícím podnikům ke kvalifikované pracovní síle a zlepšení transferu technologií, je pro všech 7 regionů ERDV oblastí vysokého zájmu. Za tímto účelem došlo vyměně nápadů týkajících se umístění vysoce kvalifikovaných účastníků (mladých výzkumných pracovníků) do MSP jako Technology- Roadmapping pro MSP.

Jak dalece by bylo možné vyvinout  a realizovat odpovídající opatření v rámci budoucího přeshraničního projektu , bude dále následovat z CATT Innovationmanagement GmbH/Linz s podporou managementu znalostní platformy. 

"Spolupráce nejen v rámci regionu je výzvou do budoucna, regiony musí také spolupracovat na mezinárodní úrovni, zejména v pohraniční oblasti. Evropský region Dunaj-Vltava (ERDV), kam patří do 7 regionů z Německa, České republiky a Rakouska, je mladý a vynikající příklad umožňující spolupráci v mnoha tématických oblastech. Oblasti Waldviertel a Mostviertel jsou aktivní součástí evropského regionu, které převzali téma „Obnovitelná energie“  jako téma budoucnosti.“, zdůraznila národní radní Martina Diesner-Wais. 

ERDV se zaměřuje ve své činnosti na sedm budoucích témat. Před začátkem projektu vypracovaný strategický plán a plán opatření zaznamenává Strategie inteligentní specializace pro makro regionální hospodářský prostor mezi metropolemi Vídní, Prahou, Norimberkem a Mnichovem. 

Aby tato přeshraniční spolupráce mohla fungovat, musíme si být nejprve vědomi rozdílných struktur a znát správného kontaktního partnera.  Setkání expertů, které se pravidelně koná v rozdílných regionech, nabízí tu správnou příležitost. Kromě toho vznikají na tomto setkání nápady, které se snažíme v Evropském regionu Dunaj-Vltava realizovat. Tak se můžeme optimálně připravit na nadcházející programové období a na nové přeshraniční projekty EÚS. Iris Reingruber, OÖ Technologie- und Marketinggesellschaft, manažerka znalostní platformy ERDV

 


Zpět
Mapa
Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Archiv článků
Ikona

Poznej Evropský region

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

Místní poklady

Místní poklady

Tradice, kterou nelze uložit do muzea

Videoprezentace některých vysokých škol

Videoprezentace některých vysokých škol

Studenti ukazují, co je populární Vysoké školy v regionu tří zemí nyní také v obraze a zvuku

Série podcastů o zdravotní péči

Série podcastů o zdravotní péči

Průvodce vysokými školami

Průvodce vysokými školami

Příručka o vysokých školách v Evropském regionu

Best Practice Projekty

Best Practice Projekty

Z oblasti vysokoškolského vzdělávání

Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Fotobanka ERDV

Fotobanka ERDV

Fotografie k širokému užití

28 hradů a zámků

28 hradů a zámků

Objevte výjimečnou památku

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

Výlety napříč Evropským regionem

28 nejhezčích jednodenních výletů

28 nejhezčích jednodenních výletů

Na kole skrz Evropský region

28 tradičních receptů

28 tradičních receptů

Vaříme s Evropským regionem

TIPY na muzea a galerie

TIPY na muzea a galerie

Mnohostranná nabídka

Vaříme dobře

Vaříme dobře

Chutě Evropského regionu

Dvoujazyčnost v ERDV

Dvoujazyčnost v ERDV

Naše nabídka

Glosář

Glosář

Glosář

Moderní obce

Moderní obce

Hovoříme o příkladech digitalizace

Databanka obcí

Databanka obcí

Celkový přehled všech obcí po celém regionu ERDV

Inspirace k moderní obci

Inspirace k moderní obci

Příklady digitalizace online