04. 05. 2017

Na zasedání Prezídia byla dohodnuta další intenzivnější spolupráce.

Spolupráce v Evropském regionu Dunaj-Vltava (ERDV) se bude dále zintenzivňovat – to je výsledek posledního zasedání Prezídia ERDV pod vedením Dr. Olafa Heinricha, prezidenta okresního sněmu v Dolním Bavorsku. Jednání se konalo 3. května v Pasově. Dvě centrální témata byla ve středu pozornosti zasedání politického Prezídia: Německo-česká jazyková ofenzíva a intenzivnější spolupráce uvnitř ERDV. Již v rámci lednového zasedání, v rámci kterého předalo Dolní Rakousko předsednictví  ERDV regionu Dolní Bavorsko, bylo dohodnuto, že se ERDV v roce 2017 bude věnovat tématu jazykové ofenzívy.

Téma jazyková ofenzíva: ERDV - poskytuje stipendia Od zimního semestru 2017/2018 plánuje ERDV stipendijní program: 14 studentů  z ERDV má, v rámci nového stipendijního programu ve výši 1.000 Euro, možnost absolvovat jednosemestrový pobyt na vysoké škole v jednom z regionů ERDV. Cílem tohoto programu je prohloubení jazykových znalostí studentů a podpora zájmu o sousední zemi. Dále členové Prezídia schválili hospitační pobyty pro studenty německého a českého jazyka na středních a základních školách v ERDV. Zájemci  získají v rámci dvoutýdenní stáže na škole v sousední zemi jedinečnou možnost, využít v praxi své didaktické a metodické znalosti ve výuce německého či českého jazyka jako cizí řeči. ERDV nabízí 14 stipendií ve výši 700 Euro. Dále se členové Prezídia dohodli, že  ERDV bude u zodpovědných úřadů navrhovat zavedení německého resp. českého jazyka jako povinně volitelného  předmětu na školách v příhraničí. Podpora výuky jazyka sousední země je pro členy Prezídia důležitá, a to již v rámci rané dětské výchovy ve školkách. Další plánované akce jako např. trilaterální jazyková konference v říjnu v obci Bayerisch Eisenstein nebo přeshraniční kontaktní seminář pro zástupce základních a středních škol doplňují nabídku ERDV v rámci jazykové ofenzívy na rok 2017.

Společný hospodářský a životní prostor Prezídium se jednohlasně usneslo na ústředních tématech pro příští roky: "Posílení a propagace společného hospodářského prostoru ERDV" a "ERDV jako atraktivní region pro mladé a starší obyvatele". "S těmito ústředními tématy dáváme Evropskému regionu v obsahové činnosti jasný směr ", vysvětlil Dr. Olaf Heinrich, prezident okresního sněmu. "Dále musíme zajistit organizační strukturu tak, aby tyto ústřední témata mohla být strategicky a cíleně realizována. Pro řízení a realizaci ústředních témat musí být do budoucna společná kancelář ERDV vybavena nutnými kompetencemi", doplnil Dr. Heinrich. "Doprovodně k obsahové činnosti musí být pro realizaci témat zajištěny organizační rámcové podmínky. To znamená: Stanovení jasných kompetencí a zodpovědnosti, zajištění dostatečných personálních kapacit ve společné Kanceláři a v regionech ERDV a zajištění finančních zdrojů pro realizaci jednotlivých opatření a projektů."

Hlavním cílem předsedajícího Dr. Heinricha pro rok 2017 je vedle tématu jazykové ofenzívy také závaznější spolupráce uvnitř ERDV. „Evropský region stojí na rozcestí. Je nutné věnovat se více otázkám závazné spolupráce mezi jednotlivými regiony. Je potřeba diskutovat o politických prioritách ERDV, protože dalšími kroky už musí být více závazné struktury, finanční prostředky a ve střednědobém výhledu také společná právní forma." je přesvědčen Dr. Heinrich. „Cílem je přestat vnímat ERDV pouze jako nástroj pro vytváření sítě a krok za krokem z něj vybudovat rozsáhlou a dynamickou organizaci regionálního rozvoje."

Při zasedání Prezídia v Pasově byl vedle jiného prezentován i nejnovější projekt ERDV. Nová cyklopublikace s nabídkou 28 nejhezčích jednodenních výletů má obyvatele ERDV nalákat, aby na kole poznali tento trilaterální region.

 

Popis fotografie.:
(z prava) náměstek hejtmana Dr. Michael Strugl (Horní Rakousko), náměstek prezidenta vlády Walter Jonas (Horní Falc), prezident okresního sněmu Franz Löffler (Horní Falc), vládní prezident Rainer Haselbeck (Dolní Bavorsko), okresní rada Pasova Franz Meyer, prezident okresního sněmu Dr. Olaf Heinrich (Dolní Bavorsko) zemská radní Mag. Barbara Schwarz (Dolní Rakousko), RNDr. Iveta Fryšová (Kraj Vysočina), Ing. Kateřina Pospíšilová (Jihočeský kraj), Ing. Jan Přibán (Plzeňský kraj)

 


Zpět
Mapa
Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Archiv článků
Ikona

Poznej Evropský region

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

Místní poklady

Místní poklady

Tradice, kterou nelze uložit do muzea

Videoprezentace některých vysokých škol

Videoprezentace některých vysokých škol

Studenti ukazují, co je populární Vysoké školy v regionu tří zemí nyní také v obraze a zvuku

Série podcastů o zdravotní péči

Série podcastů o zdravotní péči

Průvodce vysokými školami

Průvodce vysokými školami

Příručka o vysokých školách v Evropském regionu

Best Practice Projekty

Best Practice Projekty

Z oblasti vysokoškolského vzdělávání

Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Fotobanka ERDV

Fotobanka ERDV

Fotografie k širokému užití

28 hradů a zámků

28 hradů a zámků

Objevte výjimečnou památku

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

Výlety napříč Evropským regionem

28 nejhezčích jednodenních výletů

28 nejhezčích jednodenních výletů

Na kole skrz Evropský region

28 tradičních receptů

28 tradičních receptů

Vaříme s Evropským regionem

TIPY na muzea a galerie

TIPY na muzea a galerie

Mnohostranná nabídka

Vaříme dobře

Vaříme dobře

Chutě Evropského regionu

Dvoujazyčnost v ERDV

Dvoujazyčnost v ERDV

Naše nabídka

Glosář

Glosář

Glosář

Moderní obce

Moderní obce

Hovoříme o příkladech digitalizace

Databanka obcí

Databanka obcí

Celkový přehled všech obcí po celém regionu ERDV

Inspirace k moderní obci

Inspirace k moderní obci

Příklady digitalizace online