22. 09. 2017

Konference volených zástupců podpořila další prohloubení spolupráce v evropském regionu Bayerisch Eisenstein. Na setkání volených zástupců všech parlamentních úrovní ze sedmi regionů, které se v roce 2012 spojily ve společný Evropský region Dunaj-Vltava, uvítali poslanci myšlenku dalšího prohloubení spolupráce v evropském regionu. „Stojíme na rozcestí a musíme se rozhodnout, zda budeme i nadále spolupracovat na volné bázi nebo spolupráci povýšíme na novou úroveň", uvedl prezident krajského sněmu Dr. Olaf Heinrich, který je momentálně také úřadujícím prezidentem evropského regionu. Evropský poslanec za Dolní Bavorsko a současně předseda frakce Evropské lidové strany EVP Manfred Weber, který společně s Heinrichem volené zástupce na setkání pozval, zdůraznil příležitost, reagovat prostřednictvím evropského regionu na budoucí změny v evropské dotační politice.

 

Železná Ruda. Na setkání volených zástupců všech parlamentních úrovní ze sedmi regionů, které se v roce 2012 spojily ve společný Evropský region Dunaj-Vltava, uvítali poslanci myšlenku dalšího prohloubení spolupráce v evropském regionu. „Stojíme na rozcestí a musíme se rozhodnout, zda budeme i nadále spolupracovat na volné bázi nebo spolupráci povýšíme na novou úroveň", uvedl prezident krajského sněmu Dr. Olaf Heinrich, který je momentálně také úřadujícím prezidentem evropského regionu. Evropský poslanec za Dolní Bavorsko a současně předseda frakce Evropské lidové strany EVP Manfred Weber, který společně s Heinrichem volené zástupce na setkání pozval, zdůraznil příležitost, reagovat prostřednictvím evropského regionu na budoucí změny v evropské dotační politice.

Volení zástupci z Bavorska, Rakouska a České republiky vyslechli z úst ředitele organizace Euregio Kaspara Sammera rekapitulaci vývoje evropského regionu, jehož počátky sahají k okamžiku založení Euregio v roce 1994. Od roku 2004 probíhaly přípravy na vytvoření Evropského regionu Dunaj-Vltava, aby pak bylo v roce 2012 založeno pracovní společenství bez vlastní právní subjektivity. V říjnu letošního roku by mělo Prezídium rozhodnout o tom, zda bude možné spolupráci ještě více prohloubit v rámci takzvaného „Evropského seskupení pro územní spolupráci (ESÚS)".

Evropský region reprezentuje šest milionů občanů ze tří evropských členských států a sedmi regionů. „Právě tady skutečně srůstá Evropa, nikoli v hlavních městech", řekl Manfred Weber, který se jednoznačně vyjádřil pro prohloubení spolupráce v evropském regionu formou založení ESÚS. „Prostřednictvím evropského regionu můžeme reagovat, pokud dojde ke změnám v evropských regionálních a strukturálních dotacích a finanční prostředky budou kráceny – a v této oblasti jsou očekávány změny", uvedl dále Weber. Kromě toho bude mít region k dispozici strukturu, která mu pomůže dosáhnout i na dotace z Bruselu. Prohlásil také, že je ochoten tuto iniciativu odpovídajícím způsobem podpořit na úrovni Bruselu. „Pokud se region rozhodne jít cestou ESÚS, zasadíme se v Bruselu o to, aby byla jeho struktura vybavena finančními prostředky." Podle jeho názoru by bylo potřeba, aby byl evropský region přímo v Bruselu zastoupen jednou pracovní pozicí. „V následujících třech letech budou na evropské úrovni přijata mnohá rozhodnutí, která se budou dotýkat i našeho regionu. Proto by bylo dobré, aby měl evropský region přímo na místě svého zástupce.

Existuje mnoho oblastní spolupráce, uvedl prezident ERDV Heinrich. V uplynulých letech byla jako společné oblasti spolupráce definována témata mobilita, dostupnost a doprava; obnovitelné energie a efektivní využívání zdrojů energie; přírodní a zdravotní cestovní ruch, městský a kulturní cestovní ruch; kvalifikované pracovní síly a pracovní trh; spolupráce firem a zakládání klastrů; kooperace vysokých škol, výzkum a inovace.

Přítomní volení zástupci i zástupci jednotlivých regionů v zásadě vyjádřili podporu myšlence vedení evropského regionu, vydat se cestou založení ESÚS. „Stojíme úplně na začátku a před sebou máme mnoho diskusí o celé řadě nezodpovězených otázek, řekl prezident ERDV Dr. Olaf Heinrich. V říjnu by mělo prezidium rozhodnout o základních principech a rozpracovat otevřené otázky dříve, než bude o ESÚS s konečnou platností rozhodnuto. Následná diskuse účastníků konference podtrhla šíři otázek, sahajících od problematiky ručení až po účast demokratických grémií. „Jsem přesvědčen o tom, že si cestou prohloubení spolupráce můžeme vybudovat lepší pozici i vůči čtyřem okolním metropolitním regionům." Weber pozval Prezídium evropského regionu do Bruselu, kde bude možné důležité otázky projednat přímo se zástupci evropské komise.

Dále volení zástupci diskutovali o stěžejních politických tématech jednotlivých regionů. Z diskuse vyplynulo, že jak v Bavorsku, tak také v Rakousku a Česku brzdí rozvoj firem nedostatek odborných pracovních sil. „Potřebujeme právě v technických profesích více mladých lidí", definoval například radní Pavel Pavel z Jihočeského kraje společnou pracovní oblast evropského regionu.

Následně bylo přijato rozhodnutí konat napříště konference volených zástupců ERDV v pravidelných intervalech. Manfred Weber k tomu uvedl: „Jako poslanci můžeme ve svých parlamentech lépe podporovat práci našich komunálních a regionálních politiků pro evropský region, pokud se zde ještě více propojíme."

Evropský region Dunaj Vltava byl oficiálně založen v roce 2012. Náleží k němu české kraje Plzeňský kraj, Jihočeský kraj a Kraj Vysočina, rakouské spolkové země Dolní a Horní Rakousko a na bavorské straně Dolní Bavorsko, Horní Falc a okres Altötting.

Foto: Volení zástupci sedmi regionů společného Evropského regionu Dunaj-Vltava se v pátek sešli na první konferenci volených zástupců ERDV v Bavorské Železné Rudě. Vyjádřili přitom podporu prohloubení spolupráce evropského regionu formou založení „Evropského seskupení pro územní spolupráci (ESÚS)".


Zpět
Mapa
Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Archiv článků
Ikona

Poznej Evropský region

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

Místní poklady

Místní poklady

Tradice, kterou nelze uložit do muzea

Videoprezentace některých vysokých škol

Videoprezentace některých vysokých škol

Studenti ukazují, co je populární Vysoké školy v regionu tří zemí nyní také v obraze a zvuku

Série podcastů o zdravotní péči

Série podcastů o zdravotní péči

Průvodce vysokými školami

Průvodce vysokými školami

Příručka o vysokých školách v Evropském regionu

Best Practice Projekty

Best Practice Projekty

Z oblasti vysokoškolského vzdělávání

Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Fotobanka ERDV

Fotobanka ERDV

Fotografie k širokému užití

28 hradů a zámků

28 hradů a zámků

Objevte výjimečnou památku

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

Výlety napříč Evropským regionem

28 nejhezčích jednodenních výletů

28 nejhezčích jednodenních výletů

Na kole skrz Evropský region

28 tradičních receptů

28 tradičních receptů

Vaříme s Evropským regionem

TIPY na muzea a galerie

TIPY na muzea a galerie

Mnohostranná nabídka

Vaříme dobře

Vaříme dobře

Chutě Evropského regionu

Dvoujazyčnost v ERDV

Dvoujazyčnost v ERDV

Naše nabídka

Glosář

Glosář

Glosář

Moderní obce

Moderní obce

Hovoříme o příkladech digitalizace

Databanka obcí

Databanka obcí

Celkový přehled všech obcí po celém regionu ERDV

Inspirace k moderní obci

Inspirace k moderní obci

Příklady digitalizace online