05. 05. 2017
Průmysl 4.0

Rozhovor s Dr. Thomasem Diefenthalem, jednatelem BioParku Regensburg

Biotechnologie a genová technologie jsou považovány za klíčové technologie 21. století. Především v oblasti lékařství, v boji proti rakovinovým a infekčním onemocněním, se biotechnologie stala nenahraditelnou. BioPark Regensburg s.r.o. usiluje již od roku 1999 jako klastr o vývoj biověd [life science] v Regensburgu. Mezi biovědy se řadí biotechnologie, lékařská technika, diagnostika a analytika, stejně tak jako farmaceutický výzkum. Technologicko-podnikatelské centrum, sídlící v univerzitním areálu, tvoří aktuálně 36 firem a výzkumných zařízení, které v mnoha oblastech úzce spolupracují.

BioPark již delší připravuje pro region hlavní plán zdravotního hospodářství. O co se jedná?

My všichni stárneme a nové technologie stále více pronikají do našeho zdravotnického systému. Mám na mysli na příklad digitální zdravotnickou dokumentaci a elektronickou péči. To jsou jen dva příklady z mnoha. Regensburg se chce v této oblasti prosadit – prostřednictvím analýzy lokality – tedy aktuálního stavu a analýzy potřeb a vyslovit doporučení dalšího postupu. Co musíme dělat, abychom se tady v Regensburgu vyrovnali s demografickým vývojem? Toto téma je velmi obsáhlé. Začíná to stavěním seniorských bytů a směřuje k lepšímu propojení stacionární a ambulantní péče. Další témata se týkají pečovatelství, nemocnic, ale i geriatrie (nové terapie a postupy v léčení starých lidí) stejně tak jako obrovského tématu digitalizace pomocí cloudových řešení, oblasti big data a ochrany dat.

Jak se bude zdravotní hospodářství v Regensburg v budoucnu vyvíjet?

Málokdo ví, že dnes je zdravotní hospodářství velmi dobře etablované. Myslím, že tato oblast dnes v Německu tvoří téměř 12 procent hrubého národního produktu. Za posledních 10 let v této oblasti vzniklo v Německu téměř 900.000 nových pracovních míst. Se svými šesti klinikami a ca. 14.000 zdravotnických zaměstnanců si Regensburg vede velmi dobře. Tento vývoj bude i nadále pokračovat, protože se toho právě v oblasti zdravotnictví vzhledem k demografickému vývoji hodně děje. V našem městě ale bude nutná větší podpora právě „starých" jako zákazníků v jejich každodenním životě.

Znamená to, že se BioPark bude rozšiřovat?

To zatím není rozhodnuté. My jako podnik města Regensburgu chceme téma nejdříve sloučit a potom v něm pokročit. Zatím jsme dostali velmi pozitivní zpětnou vazbu. Přemýšlíme také o další, čtvrté budově. To by pak ale neměl být BioPark IV. V současné době zjišťujeme, jestli by bylo možné v Regensburgu otevřít Inovační centrum Healthcare. To by mělo ale smysl, jen když bychom měli partnery, kteří by nás doprovázeli.

Jak dalece již hlavní plán pro zdravotní hospodářství Masterplan pokročil?

Jsme teprve na začátku. Měli jsme analýzu lokality z roku 2015. Tu jsme již zveřejnili. Z ní vzešla první témata hlavního plánu. Kromě toho jsme uskutečnili několik workshopů, budou následovat specifické odborné kruhy. Očekáváme, že hlavní plán představíme v listopadu. Společně s ním od nás všichni aktéři ve městě a okresu dostanou doporučení, jak dále postupovat. Již na další dva roky plánujeme realizaci některých projektů, uvedených právě v doporučeném postupu.

Jaké předspoklady musí firmy splňovat, aby se mohly usadit v BioParku?

V první řadě to je obsah. Firmy musí mít něco společného s biovědami. [...] Máme firmy z nejrůznějších oborů, což nám umožňuje flexibilitu, protože se nezaměřujeme jen na jednu technologii.

Dostali jsme se k heslu mezioborové spolupráce. Mohl byste jmenonat příklad propojení firem v BioParku?

Mezioborová spolupráce představuje jeden z velkých potenciálů našeho regionu. Tady lze říct „malý, ale dobrý". Velké regiony jako Mnichov nebo Norimberk mohou takové projekty s velkým počtem firem zvládnout jen díky velkým nákladům, protože tam jsou klastry mnohem větší než u nás. Právě v oboru senzoriky zde máme velké množství mezioborových interakcí, které můžeme aplikovat v automobilovém, potravinářském průmyslu, nebo také v lékařské technice. Jako příklad zde v BioParku můžeme jmenovat firmu PreSens. Jedním z našich úkolů je, aby lidi prostřednictvím našich webových stránek a akcí spolu navázali spojení. Hodně z nich má své globální sítě, ale vůbec neví, co dělají profesoři vedle na univerzitě nebo Východobavorské vysoké škole technické, které se nachází doslova pár kroků od nich.

 

Rozhovor vedla Iris Jilke, [Marketing města] Regensburg v 22.03.2017

(pramen textu: Stadtmarketing [Marketing města] Regensburg, foto: BioPark Regensburg)


Zpět
Mapa
Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Archiv článků
Ikona

Poznej Evropský region

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

Místní poklady

Místní poklady

Tradice, kterou nelze uložit do muzea

Videoprezentace některých vysokých škol

Videoprezentace některých vysokých škol

Studenti ukazují, co je populární Vysoké školy v regionu tří zemí nyní také v obraze a zvuku

Série podcastů o zdravotní péči

Série podcastů o zdravotní péči

Průvodce vysokými školami

Průvodce vysokými školami

Příručka o vysokých školách v Evropském regionu

Best Practice Projekty

Best Practice Projekty

Z oblasti vysokoškolského vzdělávání

Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Fotobanka ERDV

Fotobanka ERDV

Fotografie k širokému užití

28 hradů a zámků

28 hradů a zámků

Objevte výjimečnou památku

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

Výlety napříč Evropským regionem

28 nejhezčích jednodenních výletů

28 nejhezčích jednodenních výletů

Na kole skrz Evropský region

28 tradičních receptů

28 tradičních receptů

Vaříme s Evropským regionem

TIPY na muzea a galerie

TIPY na muzea a galerie

Mnohostranná nabídka

Vaříme dobře

Vaříme dobře

Chutě Evropského regionu

Dvoujazyčnost v ERDV

Dvoujazyčnost v ERDV

Naše nabídka

Glosář

Glosář

Glosář

Moderní obce

Moderní obce

Hovoříme o příkladech digitalizace

Databanka obcí

Databanka obcí

Celkový přehled všech obcí po celém regionu ERDV

Inspirace k moderní obci

Inspirace k moderní obci

Příklady digitalizace online