07. 10. 2015
Průmysl 4.0 Energie & Doprava

Prezident dolnobavorského krajského sněmu a současně předseda Evropského regionu Dunaj-Vltava e.V. v Dolním Bavorsku Dr. Olaf Heinrich se před nedávnem zúčastnil v čele delegace Kanceláře Evropského regionu Dunaj-Vltava a Euregio Freyung setkání s hejtmanem Jihočeského kraje Jiřím Zimolou v Českých Budějovicích, na kterém byly společně projednány možnosti dalšího rozšiřování přeshraniční spolupráce a zlepšování regionálního rozvoje.

Jedním z hlavních témat schůzky byla spolupráce mezi vysokými školami Jihočeského kraje a Dolního Bavorska, která se od posledního setkání obou partnerů před rokem velmi nadějně rozvíjí. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích je se svými osmi fakultami silným partnerem. V roce 2015 se uskutečnila
společná akce ve spolupráci se „Znalostní platformou Kooperace vysokých škol" Evropského regionu Dunaj-Vltava na německo-české státní hranici v Novém údolí, v roce 2016 by se měla podobná akce opakovat.

Kromě toho se v červenci tohoto roku uskutečnila v Jindřichově Hradci vědecká konference Technologického kampusu Grafenau ve spolupráci s Fakultou managementu VŠE v Praze.

Společné evropské projekty vysokých škol

Účastníci jednání se jednomyslně shodli v tom, že v budoucích letech bude potřeba spolupráci mezi vysokými školami ještě více zintenzivnit. Počítá se například s tím, že univerzity v Pasově a v Českých Budějovicích připraví společné evropské projekty a budou také pokračovat ve společném projektu „Česko-bavorský dějepis". V rámci přípravy na „Programové období Interreg 2014 – 2020" by měla Technická vysoká škola Deggendorf rozpracovat společné projekty s jihočeskými vysokými školami.

„Tento nadějný vývoj v oblasti spolupráce vysokých škol nás povzbuzuje pomýšlet také na založení společné bavorsko-české vysoké školy", uvedl Dr. Heinrich. Jiři Zimola zdůraznil, že by takový projekt uvítal a doplnil, že spolupráce by se neměla omezovat pouze na vysoké školy, nýbrž měla by se rozšířit i na střední a základní školy. Pro dosažení a udržení společných dlouhodobých cílů bude nutné odbourat jazykové bariéry. „S tím bychom měli začít už u těch nejmenších", řekl Zimola. Společně bychom mohli například připravit jakousi „jazykovou ofenzívu" a při ní přiblížit dětem jazyk druhé země. „Ideální by samozřejmě bylo vybudovat v příhraničí Centrum jazykové kompetence", uvedl prezident zemského sněmu Dr. Olaf Heinrich.

Rozhodující odstranění nedostatků v infrastruktuře

Rozhodujícím faktorem pro regionální rozvoj na obou stranách hranice je odstranění nedostatků v infrastruktuře, vysvětlili Dr. Heinrich a ředitel Euregio Kaspar Sammer v další části jednání. Na české straně se patří především výstavba resp. dostavba rychlostní komunikace R4, která by se měla u Philippsreutu napojit na B12.

K chybějícímu spojení, takzvaným „Missing Links", patří také železniční trať Ilztalbahn s navazujícím úsekem z Nového Údolí do Waldkirchenu. Hejtman Zimola k tomu uvedl: „Na téma železničního spojení s Dolním Bavorskem momentálně jednáme s naším ministrem dopravy". Jihočeský kraj se bude přimlouvat za napojení především u železničního spojení do Waldkirchenu a další otázky bude koordinovat se „Znalostní platformou Doprava" Evropského regionu Dunaj-Vltava. V minulém roce bylo na české straně velkými investicemi postupně zrekonstruováno železniční spojení do Nového Údolí.

Hlavní téma Zdraví

Jako projekt budoucnosti navrhl Jiří Zimola spolupráci v oblasti zdravotnictví. Podle jeho názoru by bylo žádoucí například odbourat právní a organizační překážky, aby mohly vozy zdravotnické záchranné služby z jižních Čech i z Dolního Bavorska vozit pacienty i přes hranice zemí do příslušných klinik a nemocnic. Prezident zemského sněmu Dr. Heinrich přislíbil, že se této myšlenky ujme a nechá na odborné konferenci zpracovat konkrétní návrhy zlepšení. „Pro pacienta je obzvláště v nouzové situaci rozhodující nikoli kde, nýbrž jak rychle a dobře bude ošetřen."

Rozšíření Temelína je aktuálně u ledu

Dr. Heinrich se při jednání dotkl také citlivého tématu „rozšíření atomové elektrárny Temelín". Jiří Zimola se k tomu vyjádřil následovně: Národní akční plán české vlády předpokládá dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Rozšíření o dva další reaktory však momentálně leží u ledu. Ani hledání lokality pro úložiště jaderného odpadu v Jihočeském kraji nepokračuje. Pro tento účel nebyly v regionu provedeny ani zkušební vrty. S dostavbou jaderné elektrárny Temelín a s vybudováním úložiště jaderného odpadu v regionu nesouhlasí Jihočeský kraj ani dotčené obce.

– sb– 


Zpět
Mapa
Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Archiv článků
Ikona

Poznej Evropský region

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

Místní poklady

Místní poklady

Tradice, kterou nelze uložit do muzea

Videoprezentace některých vysokých škol

Videoprezentace některých vysokých škol

Studenti ukazují, co je populární Vysoké školy v regionu tří zemí nyní také v obraze a zvuku

Série podcastů o zdravotní péči

Série podcastů o zdravotní péči

Průvodce vysokými školami

Průvodce vysokými školami

Příručka o vysokých školách v Evropském regionu

Best Practice Projekty

Best Practice Projekty

Z oblasti vysokoškolského vzdělávání

Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Fotobanka ERDV

Fotobanka ERDV

Fotografie k širokému užití

28 hradů a zámků

28 hradů a zámků

Objevte výjimečnou památku

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

Výlety napříč Evropským regionem

28 nejhezčích jednodenních výletů

28 nejhezčích jednodenních výletů

Na kole skrz Evropský region

28 tradičních receptů

28 tradičních receptů

Vaříme s Evropským regionem

TIPY na muzea a galerie

TIPY na muzea a galerie

Mnohostranná nabídka

Vaříme dobře

Vaříme dobře

Chutě Evropského regionu

Dvoujazyčnost v ERDV

Dvoujazyčnost v ERDV

Naše nabídka

Glosář

Glosář

Glosář

Moderní obce

Moderní obce

Hovoříme o příkladech digitalizace

Databanka obcí

Databanka obcí

Celkový přehled všech obcí po celém regionu ERDV

Inspirace k moderní obci

Inspirace k moderní obci

Příklady digitalizace online