05. 09. 2014

Bavorská státní ministryně práce, sociálních věcí, rodiny a integrace, Emilia Müller, poctila dne 2. 9. 2014 na své dvoudenní cestě za dialogy v České republice svou návštěvou také město Plzeň a informovala se na jednání s IHK Regensburg o aktuálním vývoji hospodářského prostoru Horní Falc – Plzeňský kraj. Regionální kontaktní místa pro Horní Falc a pro Plzeňský kraj při této příležitosti prezentovali současné dění v rámci Evropského regionu Dunaj-Vltava.

Plzeňský primátor, Martin Baxa, náměstek hejtmana Plzeňského kraje, Ivo Grüner, a prezident IHK Regensburg, Gerhard Witzany, srdečně přivítali paní ministryni v Plzni. V prvním bloku, který se konal v Sále zastupitelstva města Plzně, byly předneseny impulzní příspěvky týkající se Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015 a výzev pro hospodářský prostor Horní Falc – Plzeňský kraj. Lukáš Kaňka a Markus Meinke z Regionálních kontaktních míst Evropského regionu Dunaj-Vltava (dále také ERDV) pro Plzeňský kraj a Horní Falc informovali o současném stavu evropského regionu a o projektech, které jsou realizovány v rámci jeho iniciativ. Mimo jiné byla představena „Analýza energetických systémů", „Průvodce po vysokých školách ERDV" a plánováná „Kompetenční mapa ERDV". Tematizovány byly také dosavadní výsledky znalostní platformy Doprava a pro celý společný prostor důležitá výstavba železničního spojení z Regensburgu přes Cham do Plzně.

Mezi účastníky tohoto setkání došlo velice rychle ke shodě, že Plzeňský kraj a Horní Falc jsou „hospodářsky silná centra". Paní ministryně zdůraznila, že očekává právě také „ze silného zapojení do Evropského regionu Dunaj-Vltava ... další posun", který pomůže posílit významné hospodářské vztahy mezi horní Falcí a Plzeňským krajem. Obzvlášť se musí vybudovat ještě větší propojení mezi vysokými školami a musí se zlepšit infrastruktura. Dále je také nutno pracovat na kvalifikaci odborných pracovních sil a zvyšování jazykových dovedností.

Nedostatek odborných pracovních sil a vzdělávání v podnicích tvořily odpovídající centrální diskusní body u přeshraničního podnikatelského kulatého stolu, který se následně konal v prostorách regionální pobočky IHK Regensburg / AHK Tschechien v Plzni. Prezident IHK Gerhard Witzany upozornil na to, že rozvoj společného hospodářského prostoru může být úspěšný „pouze v konsensu a vzájemném odsouhlasení". Paní ministryně Müller zdůraznila, že „východní Bavorsko a západní Čechy ... nabízejí kolem jednoho milionu pracovních míst, obory budoucnosti a výkonné klastry".

Přitom je zřejmé, že dostupnost odborných pracovních sil představuje akutní problém. V Plzeňském kraji je tato výzva cíleně naplňována ve spolupráci s IHK a AHK prostřednictvím nabídky kooperativní vzdělávacích modelů mezi středními odbornými školami a podniky. Jako příklad byla uvedena firma Gerresheimer (pobočka Horšovský Týn), která umožňuje mladým Češkám a Čechům ve spolupráci se Středním odborným učilištěm v Domažlicích kombinované teoretické a praktické vzdělání a tím zprostředkovává fundované odborné znalosti. Aby byl dlouhodobě zajišťován transfer know-how u dospívající generace, volají IHK a AHK proto již nějaký čas po etablování srovnatelných modelů vzdělávání.

Po skončení jednání u kulatého stolu cestovala paní ministryně k pracovnímu rozhovoru s paní ministryní pro místní rozvoj ČR, Věrou Jourovou, a s paní ministryní práce a sociálních věcí, Michaelou Marksovou, následující den do Prahy.

Těším se na pokračování našeho současného dialogu, který je veden vždy upřímně a v plné důvěře. Musíme se chopit naší vůle a našich výzev a nevynechat při tom žádné téma. To posouvá naše země zase dál", dodává Müller.

Foto / vlastnická práva: Regionální kancelář IHK Regensburg v Plzni a AHK Tschechien 


Zpět
Mapa
Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Archiv článků
Ikona

Poznej Evropský region

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

Místní poklady

Místní poklady

Tradice, kterou nelze uložit do muzea

Videoprezentace některých vysokých škol

Videoprezentace některých vysokých škol

Studenti ukazují, co je populární Vysoké školy v regionu tří zemí nyní také v obraze a zvuku

Série podcastů o zdravotní péči

Série podcastů o zdravotní péči

Průvodce vysokými školami

Průvodce vysokými školami

Příručka o vysokých školách v Evropském regionu

Best Practice Projekty

Best Practice Projekty

Z oblasti vysokoškolského vzdělávání

Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Fotobanka ERDV

Fotobanka ERDV

Fotografie k širokému užití

28 hradů a zámků

28 hradů a zámků

Objevte výjimečnou památku

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

Výlety napříč Evropským regionem

28 nejhezčích jednodenních výletů

28 nejhezčích jednodenních výletů

Na kole skrz Evropský region

28 tradičních receptů

28 tradičních receptů

Vaříme s Evropským regionem

TIPY na muzea a galerie

TIPY na muzea a galerie

Mnohostranná nabídka

Vaříme dobře

Vaříme dobře

Chutě Evropského regionu

Dvoujazyčnost v ERDV

Dvoujazyčnost v ERDV

Naše nabídka

Glosář

Glosář

Glosář

Moderní obce

Moderní obce

Hovoříme o příkladech digitalizace

Databanka obcí

Databanka obcí

Celkový přehled všech obcí po celém regionu ERDV

Inspirace k moderní obci

Inspirace k moderní obci

Příklady digitalizace online