21. 11. 2016
Vysoké školy Průmysl 4.0

V rámci cyklu „Zaměřeno na projekty v oblasti vysokého školství a výzkumu“ jsou představovány přeshraniční projekty z Evropského regionu Dunaj-Vltava.

Pane Dr. Steigerwalde, „Digitální asisteční systém prostřednictvím mozkových vln pro lidi s motorickým omezením" (BASIL) je název projektu, který budete realizovat společně se Západočeskou univerzitou v Plzni. Co se pod tímto názvem skrývá?

V projektu vyvíjíme prototyp digitálního asistečního systému, který je určen pro osoby s extrémním motorickým omezením, tedy např. lidi s roztroušenou sklerózou v pokročilém stádiu, pro lidi trpící syndromem "Locked in" nebo pacienty s amyotrofickou laterální sklerózou. Má je podpořit v jednoduchých činnostech, a to v jejich domácím prostředí. Tito lidé se sice nemohou pohybovat, jsou ale při plném vědomí. Když chtějí např. zapnout světlo, rádio nebo televizi, měli by to v budoucnu moci udělat pomocí našeho asistenčního systému pouze prostřednictvím svých myšlenek: Přání postiženého bude, abych tak řekl, „přeloženo" do jazyka přístrojů v domácnosti a zasláno řídícímu přístroji, který se pak postará o to, aby byly např. v ložnici staženy žaluzie. Myslitelné je také, že by lidé v nouzovém případě zavolali o pomoc blízké osobě nebo signalizovali pocit hladu či žízně. Nejenže je tento systém ovladatelný bez motorické interakce, ale časem se dokonce svým uživatelům přizpůsobuje. Mluvíme pak o „samoučícím se systému", který časem dokonce rozpozná některé zvyky svých uživatelů.

Evropský dotační projekt Interreg chce posílit pohraniční region. Projekt stojí téměř milion eur. Jaký konkrétní užitek z toho bude mít obyvatelstvo v česko-bavorských příhraničních okresech?

V projektu propojujeme senzoriku s IT a spojujeme odborné zkušenosti našeho regionu, abychom zvýšili jeho inovační úroveň: spojení nových technologií pomáhá udržet kvalitu života. Obyvatelé tak budou moci díky odpovídající technologické podpoře i nadále žít ve svém prostředí, na které jsou zvyklí. Lze zajistit pro uživatele příjemnější pečovatelské zabezpečení, pečovatelské náklady se sníží. Společně se Západočeskou univerzitou v Plzni a naší 100% dceřinnou společností Sensorik Bayern GmbH [Senzorika Bavorsko s.r.o.] přispíváme k řešení aktuální společenské výzvy: Pečovatelská infrastruktura není v pohraničním regionu ani dobře rozvinuta ani lehce dosažitelná, současné pečovatelské nabídky jsou navíc velmi drahé. Podíváme-li se na demografický vývoj v regionu – obyvatelstvo stárne, mladí rodinní příslušníci region opouští – je zřejmé, že zde v ohledu na pečovatelské zabezpečení vzniká vážný problém.

Náš projekt přinese nejen špičkový produkt, který v regionu podpoří samostatnost všech pacientů trpících motorickým omezením. Kromě toho přispívá k rozvoji pohraničního regionu jako inovačnímu stanovišti působícího i mimo region.

Vysíláme do celého světa signál „V pohraničním regionu Bavorsko– Česká republika probíhá špičková inovace pro všechny!" To má napomoci tomu, aby se region stal pro mladé lidi zajímavou pracovní lokalitou s atraktivními zaměstnavateli. Díky projektu BASIL vzniká win-win-win-situace, ze které mají prospěch výzkum, hospodářství a region.

Proč jste se pro relizaci Vašich idejí vědomě rozhodli pro partnera z České republiky a pro Západočeskou univerzitu v Plzni?

Proč hledat ve světě, když přesně ty odborné zkušenosti, které potřebujeme, můžeme najít před vlastními dveřmi? V Plzni jsme z Řezna autem za dvě hodiny. První kontakt navázala znalostní plaforma „Výzkum & Inovace" Evropského regionu Dunaj-Vltava. SPS jako aktivní člen znalostní platformy „Výzkum & Inovace" využívá nabídek a služeb tohoto trinacionálního pracovního seskupení již od roku 2012. Výsledkem dobré spolupráce s Evropským regionem Dunaj-Vltava je kromě projektu BASIL také společný senzorický workshop, kterého se zúčastnili odborníci z Bavorska, Rakouska a České republiky.

Před zahájením samotného projektu jsme se s našimi partnery několikrát sešli a již při prvním setkání zjistili, že jsou dány předpoklady pro dlouhodobou spolupráci. Místo vleklých jednání, které často projektům předcházejí, jsme hned mohli jít k jádru věci. Rychle jsme se shodli na společném projektovém záměru a podařilo se nám získat prostředky nutné k jeho realizaci. Dobré znalosti němčiny našich partnerů naši spolupráci navíc velmi ulehčily.

Máte již zkušenosti se spoluprací s českými partnery? Plánujete do budoucna další kooperace?

Na evropské úrovni se účastníme několika projektů, tento projekt však skutečně představuje první kooperaci s českými partnery. V Řezně vnímáme Českou republiku a její obyvatele jako velmi blízké

– tady může BASIL znamenat jedině první krok tím správným směrem!


Zpět
Mapa
Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Archiv článků
Ikona

Poznej Evropský region

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

Místní poklady

Místní poklady

Tradice, kterou nelze uložit do muzea

Videoprezentace některých vysokých škol

Videoprezentace některých vysokých škol

Studenti ukazují, co je populární Vysoké školy v regionu tří zemí nyní také v obraze a zvuku

Série podcastů o zdravotní péči

Série podcastů o zdravotní péči

Průvodce vysokými školami

Průvodce vysokými školami

Příručka o vysokých školách v Evropském regionu

Best Practice Projekty

Best Practice Projekty

Z oblasti vysokoškolského vzdělávání

Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Fotobanka ERDV

Fotobanka ERDV

Fotografie k širokému užití

28 hradů a zámků

28 hradů a zámků

Objevte výjimečnou památku

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

Výlety napříč Evropským regionem

28 nejhezčích jednodenních výletů

28 nejhezčích jednodenních výletů

Na kole skrz Evropský region

28 tradičních receptů

28 tradičních receptů

Vaříme s Evropským regionem

TIPY na muzea a galerie

TIPY na muzea a galerie

Mnohostranná nabídka

Vaříme dobře

Vaříme dobře

Chutě Evropského regionu

Dvoujazyčnost v ERDV

Dvoujazyčnost v ERDV

Naše nabídka

Glosář

Glosář

Glosář

Moderní obce

Moderní obce

Hovoříme o příkladech digitalizace

Databanka obcí

Databanka obcí

Celkový přehled všech obcí po celém regionu ERDV

Inspirace k moderní obci

Inspirace k moderní obci

Příklady digitalizace online