30. 11. 2016

Plány Evropského regionu Dunaj-Vltava na rok 2017 - V plánu zintenzivnění další spolupráce

Spolupráce v Evropském regionu Dunaj-Vltava má být v budoucnu zintenzivněna – to je jeden ze závěrů shromáždění členů spolku Evropského regionu Dunaj-Vltava. 22. listopadu se sešli zástupci Evropského regionu Dunaj-Vltava (ERDV) k pátému řádnému shromáždění členů ve Straubingu. Hostitel Josef Laumer, vedoucí okresního úřadu, pozdravil hosty se slovy „dnes neoddělujeme, nýbrž spojujeme" a zahájil tak výstižně téma dne.


Předseda spolku, krajský hejtman Dr. Olaf Heinrich, zdůraznil: „Díky velkorysým dotacím z ministerstva financí a z Dolního Bavorska jsme ve šťastné pozici, abychom mohli dále jako aktér v Evropském regionu Dunaj-Vltava rozvíjet skvěle probíhající vytváření kontaktních sítí do Čech a do Rakouska. V Dolním Bavorsku jsme docílili prokazatelné úspěchy zejména u kooperace vysokých škol a u propojení mezi vědou a ekonomikou." V následujícím roce převezme Dolní Bavorsko předsednictví v ERDV. „Měl by to být rozhodující rok pro strukturální vývoj spolupráce, to je můj vytyčený cíl", sdělil Dr. Heinrich.


Dolní Bavorsko převezme předsednictví v roce 2017
ERDV byl založen v roce 2012. „V Evropském regionu stojíme na rozcestí. Máme za sebou řadu úspěchů. Nyní je otázka závaznosti spolupráce jednotlivých částí regionů. Politická priorita ERDV musí být diskutována, neboť dalším krokem musejí být závazné struktury, finance a společná právní forma", konstatuje dále Dr. Heinrich.
Aby bylo možné spolupráci s českými a rakouskými sousedy ještě dále zintenzivnit, pověřilo shromáždění členů představenstvo jednomyslně, během předsednictva Dolního Bavorska v roce 2017 prodiskutovat možnosti právního zakotvení v Evropském regionu Dunaj-Vltava a zahájit ho.
Mluvčí dolnobavorských vedoucích okresních úřadů, vedoucí okresního úřadu Franz Meyer, potvrdil vytyčený cíl představenstva a dodal, že ERDV se musí v Bruselu etablovat na úrovni metropolitního regionu Mnichova a Norimberku. Aby bylo možné tohoto cíle dosáhnout, je ale nutná stejná angažovanost a závazný souhlas všech regionů. „Bude to dlouhá cesta, ale musíme se na ni vydat", zdůraznil Meyer. Předseda vlády Dolního Bavorska Heinz Grunwald potvrdil pozitivní činnost v projektu Evropský region Dunaj-Vltava.


Plánované aktivity pro rok 2017
O plánovaných aktivitách Evropského regionu Dunaj-Vltava informovala projektová manažerka. Jazykové znalosti českého jazyka ve východním Bavorsku budou přitom stěžejním tématem. V mateřských školách by mělo být nabízeno předškolní vzdělávání v češtině stejně tak odpovídající výuka na pokračujících školách v pohraničí. Akce jako jazyková konference nebo konference rektorů doplňují nabídku ve vysokoškolské oblasti. Dále jsou v plánu projekty jako imagefilmy o regionu a Welcome-Check pro dolnobavorské obce v rámci „uvítací kultury". Kromě toho by měl nákupní průvodce pro východobavorskou oblast, doplněný o turistické a cyklistické mapy, nalákat návštěvníky z Čech a Rakouska.


Noví zaměstnanci
Na jaře 2016 došlo ve Freyungu k personálním změnám. Bavorské ministerstvo financí umožnilo rozvojovým konceptem další rozvoj přeshraničních vztahů mezi Bavorskem a Českou republikou. K současným dvěma projektovým manažerkám přibyly další dvě pozice. Jedná se o management kontaktních sítí Bavorsko – Čechy a o poradenství pro EU-dotační programy Interreg B a Interreg Europe. Všechny dolnobavorské okresy mohou tuto nabídku využít.

Foto: při shromáždění členů spolku „Evropský region Dunaj-Vltava", kterému předsedal krajský hejtman Dr. Olaf Heinrich (1. řada, uprostřed) všichni souhlasili: strukturální vývoj spolupráce je na prvním místě


Zpět
Mapa
Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Archiv článků
Ikona

Poznej Evropský region

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

Místní poklady

Místní poklady

Tradice, kterou nelze uložit do muzea

Videoprezentace některých vysokých škol

Videoprezentace některých vysokých škol

Studenti ukazují, co je populární Vysoké školy v regionu tří zemí nyní také v obraze a zvuku

Série podcastů o zdravotní péči

Série podcastů o zdravotní péči

Průvodce vysokými školami

Průvodce vysokými školami

Příručka o vysokých školách v Evropském regionu

Best Practice Projekty

Best Practice Projekty

Z oblasti vysokoškolského vzdělávání

Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Fotobanka ERDV

Fotobanka ERDV

Fotografie k širokému užití

28 hradů a zámků

28 hradů a zámků

Objevte výjimečnou památku

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

Výlety napříč Evropským regionem

28 nejhezčích jednodenních výletů

28 nejhezčích jednodenních výletů

Na kole skrz Evropský region

28 tradičních receptů

28 tradičních receptů

Vaříme s Evropským regionem

TIPY na muzea a galerie

TIPY na muzea a galerie

Mnohostranná nabídka

Vaříme dobře

Vaříme dobře

Chutě Evropského regionu

Dvoujazyčnost v ERDV

Dvoujazyčnost v ERDV

Naše nabídka

Glosář

Glosář

Glosář

Moderní obce

Moderní obce

Hovoříme o příkladech digitalizace

Databanka obcí

Databanka obcí

Celkový přehled všech obcí po celém regionu ERDV

Inspirace k moderní obci

Inspirace k moderní obci

Příklady digitalizace online