10. 12. 2014
Průmysl 4.0

V úterý 25. listopadu 2014 přijalo pozvání okolo 70 zástupců z oblasti výzkumu, inovací a hospodářství od zemského radního pro hospodářství pana Dr. Michaela Strugla na konferenci Evropského regionu Dunaj - Vltava (ERDV), která se věnovala tématu „Smart Specialisation Strategien“, tedy strategiím inteligentní specializace.

Tato odborná akce byla organizována společně se společností OÖ. Technologie- und Marketinggesellschaft mbH (TMG OÖ), Hospodářskou agenturou spolkové země Horní Rakousko, která koordinuje a organizuje znalostní platformu ERDV „Kooperace podniků a vytváření klastrů“.

 

„Bylo na čase pod lupou prozkoumat strategie inteligentní specializace v 7 regionech ERDV, rozpoznat potenciály stejně jako synergie pro přesregionální spolupráci“, řekl zemský radní pro hospodářství Strugl.

 

Horní Rakousko zpracovalo vlastní strategii inteligentní specializace ve strategickém hospodářském a výzkumném programu ‚Inovativní OÖ2020‘.  Tato strategie je zásadní pro udělování dotací ze strukturálních fondů 2014-2020 (ESIF) v prioritní  ose  Výzkum a inovace.

Konkrétně: každý členský stát měl v regionální nebo národní strategii pro inteligentní specializaci předložit požadavky na financování týkajícího se výzkumu a inovací. Pro členské státy EU na regionální a národní úrovni byla založena Evropskou komisí v roce 2011 v Seville/ES ‚Smart Specialisation Platform‘ k podpoře vývoje a realizace strategie. O aktivitách a možné podpoře této platformy informovala paní Iris Reingruber (TMG OÖ). 

Pan Dr. Günther Knötig (Úřad hornorakouské zemské vlády, Oddělení územního plánování) zahájil konferenci představením Evroského regionu Dunaj-Vltava, který byl založen v roce 2012. „Synergie žijí!“ to umožnilo pracovní společenství ERDV, které nebylo postaveno na vzduchu, ale na fundované analýze potenciálu s otázkou, kde se můžeme připojit v rozhodujících strategiích, jako je "Evropa 2020" a v globální trendech, zdůraznil Dr. Knötig. 

Ve svém podnětném proslovu o perspektivách přeshraniční spolupráce v Evropě vyzdvihl pan Dr. Thomas Stahlecker (Fraunhofer-Institut für System- und Innovationsforschung, Karlsruhe/DE) obzvláště možnost vyvarovat se častých konců výzkumných a inovačních systémů na státních hranicích prostřednictvím regionálních inovačních procesů. 

Koncept  "Hranicemi neomezené myšlení a jednání" budoucí strategie EMR2020 Euroregionu Maas-Rýn, který byl založen v roce 1976, byl představen jedním ze zúčastněných, koordinátorem, panem Dr. Björnem Koopmansem. 

Byly prezentovány nejlepší příklady jednotlivých výzkumných a inovačních strategií pro inteligentní specializaci ze všech 7 regionů ERDV: Ing. Michaela Novotná (JAIP - Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání) z jižních Čech, Ing. Martin Holubec (BIC Plzeň) z Plzně, Ing. Stanislava Lemperová (Krajský úřad Kraje Vysočina, Odbor regionálního rozvoje), z Vysočiny, Dr. Thomas Stahlecker (ISI Fraunhofer) z Bavorska, Mag. Simone Hagenauer (ecoplus, Hospodářská agentura Dolního Rakouska) z Dolního Rakouska a DI Christoph Brandstätter (TMG OÖ) z Horního Rakouska. 

V návaznosti na to mohl představit pan Dr. Günter Scheer (ÖAR Regionalberatung GmbH, Vídeň) již v předstihu zpracováný přehled o jednotlivých strategiích v ERDV.

Důraz byl kladen na možný obsah, který by mohl být na vyšší úrovni v rámci ERDV zpracován.  Tam, kde se shodují a jsou společné, ale i se vzájemně doplňující zájmy a kde by mohly být styčné body pro ERDV.

 V závěrečné diskusi na pódiu bylo možné pocítit i přes různé přístupy, struktury a obsahy strategií jednoznačně "společnou optimistickou náladu“ pro nadcházející rok 2015 s návrhy na spolupráci na metodologické úrovni stejně jako na úrovni horizontálních a odvětvových priorit.

 

Program konference 305.62 KB
Tisková zpráva 292.66 KB
Představení Ing. Stanislava Lemperová 378.78 KB
Představení Dr. Stahlecker 980.07 KB
Představení Ing. Michaela Novotná 1.56 MB
Představení Dr. Koopmans 2.95 MB
Představení ‚Platforma S3‘– Support v kontextu s RIS3 2.02 MB
Představení Ing. Martin Holubec 724.19 KB
Představení Mag. Simone Hagenauer 582.95 KB

Zpět
Mapa
Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Archiv článků
Ikona

Poznej Evropský region

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

Místní poklady

Místní poklady

Tradice, kterou nelze uložit do muzea

Videoprezentace některých vysokých škol

Videoprezentace některých vysokých škol

Studenti ukazují, co je populární Vysoké školy v regionu tří zemí nyní také v obraze a zvuku

Série podcastů o zdravotní péči

Série podcastů o zdravotní péči

Průvodce vysokými školami

Průvodce vysokými školami

Příručka o vysokých školách v Evropském regionu

Best Practice Projekty

Best Practice Projekty

Z oblasti vysokoškolského vzdělávání

Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Fotobanka ERDV

Fotobanka ERDV

Fotografie k širokému užití

28 hradů a zámků

28 hradů a zámků

Objevte výjimečnou památku

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

Výlety napříč Evropským regionem

28 nejhezčích jednodenních výletů

28 nejhezčích jednodenních výletů

Na kole skrz Evropský region

28 tradičních receptů

28 tradičních receptů

Vaříme s Evropským regionem

TIPY na muzea a galerie

TIPY na muzea a galerie

Mnohostranná nabídka

Vaříme dobře

Vaříme dobře

Chutě Evropského regionu

Dvoujazyčnost v ERDV

Dvoujazyčnost v ERDV

Naše nabídka

Glosář

Glosář

Glosář

Moderní obce

Moderní obce

Hovoříme o příkladech digitalizace

Databanka obcí

Databanka obcí

Celkový přehled všech obcí po celém regionu ERDV

Inspirace k moderní obci

Inspirace k moderní obci

Příklady digitalizace online