01. 02. 2017

Dne 20. 01. 2017 se konala v prostorech Dunajské univerzity (Donau-Universität) Krems druhá odborná konference Evropského regionu Dunaj-Vltava (zkráceně ERDV).

Po tématu "Budoucí perspektivy Evropského regionu Dunaj-Vltava", které bylo na programu konference v roce 2014, se letošní akce věnovala tématu "Evropský region Dunaj-Vltava jako atraktivní region v oblasti vzdělávání." „Touto akcí chtělo Dolní Rakousko představit potenciál regionu jako místa pro vzdělávání a diskutovat s odborníky o silných stránkách a výzvách v přeshraničním kontextu s cílem nabídnout kvalitní základ pro budoucí vzdělávací projekty," řekla o konferenci zemská radní Schwarz.

Po přivítání prorektorkou Dunajské univerzity Univ.-Prof. Dr. Monikou Kil přednesla zemská radní Schwarz k účastníkům konference své osobní prohlášení k tomuto tématu. Následovala zajímavá podnětná přednáška na téma „Vzdělávání v regionu jako mission impossible? Co si ekonomika a zaměstnanci myslí a co požadují" známého rakouského politologa Univ.-Prof. Dr. Petera Filzmaiera. Perspektivu z jiného regionu představila dott.ssa Valentina Piffer z kanceláře Evropského regionu Tyroly – Jižní Tyrolsko - Trentino. Díky příkladům z praxe, které uvedla, si mohli účastníci EDM rozšířit svůj územně plánovací horizont a odnést si zajímavé podněty pro vlastní činnost.

Prezentace Dr. Piffer und Dr. Filzmaier

Abstract Dr. Piffer und Dr. Filzmaier

Video ke vzdělávací konferenci

Fotogalerie

Odpoledne bylo rozděleno do tří bloků vyplněných diskuzemi s odborníky na témata "Interkulturní vzdělávání & podpora jazykové výuky", „Přeshraniční trh práce & hospodářství " a „Sítě v oblasti vzdělávání". Bloky moderovala Dipl.-Päd. Christa Ruspeckhofer z Dolnorakouské agentury pro energii a životní prostředí (NÖ Energie- und Umweltagentur). Zástupci vzdělávacích institucí ze všech členských regionů ERDV diskutovali o aspektech relevantních pro vzdělávání, představili práci své vlastní instituce a formulovali přání pro budoucnost vzdělávání. „Vzdělání je a zůstává klíčem k prosperitě a kvalitnímu životu v regionu," řekla zemská radní Schwarz na úvod konference. Za dolnorakouskou stranu se zúčastnilo oddělení mateřských školek a škol, Dolnorakouská společnost pro výzkum a vzdělání (NÖ Forschungs- und Bildungsgesellschaft) a znalostní platforma Obnovitelné zdroje energií a energetická efektivnost ERDV, o kterou se stará Dolní Rakousko.

Na závěr konference představila zemská radní Schwarz výhled do roku 2017 a předala předsednictví Evropského regionu Dunaj-Vltava Dr. Olafu Heinrichovi, prezidentu okresního sněmu Dolního Bavorska. V předsednictví Evropského regionu se každoročně střídá sedm členských regionů, v roce 2016 Dolní Rakousko zrealizovalo rozsáhlý program týkající se stěžejních bodů stanovených zemskou radní Schwarz v oblasti energetiky, mládeže a vzdělání.

Dr. Heinrich jako zástupce zúčastněných odborníků obdržel dárkový koš s „přáníčky" pro ERDV do roku 2017. Písemná přání a návrhy na rozvoj regionu v oblasti vzdělání ERDV představují část „pracovního programu" pro nového předsedu trilaterálního pracovního společenství. „Kulinářská posila v podobě regionálních produktů z Dolního Rakouska má posloužit jako zdroj potřebné síly při realizaci konkrétních nových myšlenek," řekla zemská radní Schwarz při předání koše.

Akce Evropského regionu Dunaj-Vltava byla plánována na základě specifikací platformy „N.Check* - Udržitelné akce v Dolním Rakousku".
Při plánování, organizaci a realizaci, na čemž se podílela Dolnorakouská agentura pro energii a životní prostředí, byla stejnou měrou dodržena kritéria udržitelnosti, to znamená ekologické, sociální a hospodářské aspekty.
„Tuto udržitelnou akci charakterizuje správné a komplexní plánování, ohleduplné vzájemné jednání, předcházení vzniku odpadů, šetření zdrojů a posílení regionální tvorby hodnot," vysvětluje Dr. Herbert Greisberger, jednatel Dolnorakouské agentury pro energii a životní prostředí. *(www.ncheck.at)

Podrobnější informace: Büro LR Schwarz, Mag. (FH) Dieter Kraus, Telefon
02742/9005-12655, e-mail dieter.kraus@noel.gv.at.

Foto: (c) f. simmer, (c) David Schreiber

 


Zpět
Mapa
Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Archiv článků
Ikona

Poznej Evropský region

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

Místní poklady

Místní poklady

Tradice, kterou nelze uložit do muzea

Videoprezentace některých vysokých škol

Videoprezentace některých vysokých škol

Studenti ukazují, co je populární Vysoké školy v regionu tří zemí nyní také v obraze a zvuku

Série podcastů o zdravotní péči

Série podcastů o zdravotní péči

Průvodce vysokými školami

Průvodce vysokými školami

Příručka o vysokých školách v Evropském regionu

Best Practice Projekty

Best Practice Projekty

Z oblasti vysokoškolského vzdělávání

Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Fotobanka ERDV

Fotobanka ERDV

Fotografie k širokému užití

28 hradů a zámků

28 hradů a zámků

Objevte výjimečnou památku

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

Výlety napříč Evropským regionem

28 nejhezčích jednodenních výletů

28 nejhezčích jednodenních výletů

Na kole skrz Evropský region

28 tradičních receptů

28 tradičních receptů

Vaříme s Evropským regionem

TIPY na muzea a galerie

TIPY na muzea a galerie

Mnohostranná nabídka

Vaříme dobře

Vaříme dobře

Chutě Evropského regionu

Dvoujazyčnost v ERDV

Dvoujazyčnost v ERDV

Naše nabídka

Glosář

Glosář

Glosář

Moderní obce

Moderní obce

Hovoříme o příkladech digitalizace

Databanka obcí

Databanka obcí

Celkový přehled všech obcí po celém regionu ERDV

Inspirace k moderní obci

Inspirace k moderní obci

Příklady digitalizace online