

Sachrův dort, vídeňský řízek, jablečný štrúdl či císařský trhanec. To je jen malý výčet rakouských pochoutek, které se natrvalo zabydlely v českých kuchyních. Neméně stejné popularitě se naopak v Rakousku těší české a moravské koláče a kynuté buchty. Právě to, jak oba sousední státy vzájemně obohatily své kuchyně, mapuje projekt společného kulinářského dědictví. Zaměřuje se na kulturu stravování v Čechách, na Moravě a ve Vídni v období 1750-1918. Tedy v letech, kdy v zámožných vídeňských domácnostech vařily šikovné jihočeské a jihomoravské kuchařky, které si zajímavé recepty z „panských“ stolů odnášely zpět do selských kuchyní českého a moravského venkova. Do projektu se kromě Jihočeského kraje zapojilo i Jihomoravské muzeum ve Znojmě, univerzita v Salzburgu a Rakouské muzeum společnosti a hospodářství ve Vídni.
Podobně jako v předešlých letech se i tento rok (15.–16. února 2023) uskuteční na Vysočině soutěž pro středoškoláky ve vytváření a prezentování inovativních nápadů Ideathon.
Vážené Dany a pánové, město Freyung se nachází v srdci Bavorského lesa a v roce 2023 bude hostit Bavorskou zemskou zahradní výstavu. Celkem 132 dní od 25. května do 3. října 2023 bude návštěvníky lákat pestrý program a přírodní zážitky. Více