27. 03. 2023
Průmysl 4.0 Zdravotnictví Cestovní ruch Vysoké školy Lidé a společnost Energie & Doprava

Během měsíce března proběhlo na území Kraje Vysočina hned několik aktivit pro odbornou i širokou veřejnost, na kterých byly prezentovány aktivity Evropského regionu Dunaj-Vltava (ERDV). Zástupkyně ERDV byly přítomny jednak na mezinárodní konferenci Aktuální problémy cestovního ruchu, jednak na konferenci příkladů dobré praxe z oblasti oběhového a odpadového hospodářství a v neposlední řadě se zúčastnily konference k podpoře zdraví a udržitelného rozvoje na školách.

Letošní již 17. ročník mezinárodní konference cestovního ruchu, kterou pořádá Vysoká škola polytechnická Jihlava (VŠPJ) a Vysočina Tourism (příspěvková organizace Kraje Vysočina), se nesl v duchu historie jako součásti produktů cestovního ruchu. Konference se zúčastnilo kolem 80 návštěvníků, a to i z Polska, Rakouska, Slovenska nebo Řecka. Zástupkyně ERDV zde nastínily aktivity ERDV z oblasti cestovního ruchu, mezi nimiž jsou např. opatření v rámci udržitelného cestovního ruchu a rozvoj společného tématu – pěší a cykloturistika. Tyto oblíbené druhy turistiky jednotlivé regiony ERDV v nabídce již mají, proto zde existuje potenciál, dále je společně rozvíjet. Kromě jiného byla na konferenci prezentována série brožur 28 výjimečných hradů a zámků, 28 nejhezčích okružních výletů pro pěší, 28 výletů pro cyklisty, publikace „Vaříme dobře" atd., o které byl velký zájem.


Dále se zástupkyně ERDV účastnily třetího ročníku konference zaměřené na příklady dobré praxe z oblastí předcházení vzniku odpadů a materiálové využití vytříděných odpadů. Z aktivit kraje byl představen dotační titul na spolufinancování projektů obcí zaměřených především na doplnění sběrné sítě a monitoring předcházení černých skládek. Na úklid a prevenci litteringu cílí aktivita „Čistá Vysočina". Následovaly prezentace k tématu předcházení plýtvání potravinami, správné nakládání s bateriemi a dvě společnosti představily zpracování papíru a skla na výrobky s obsahem recyklátu. Po vyhlášení nejlepších sborů dobrovolných hasičů v krajské soutěži sběru vysloužilých elektrospotřebičů s názvem „Recyklujte s hasiči" následovaly prezentace vzdělávacích aktivit pro školy i pro obce a příklad dobré praxe bezúplatné výpůjčky sběrových nádob na textil z Libereckého kraje. Konferenci uzavřel příspěvek Mgr. Hany Hajnové, členka Prezídia ERDV a 1. náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina, o zkušenosti se swapem v Telči.


Nabitý měsíc poté uzavírala účast a prezentace na konferenci s názvem „Ve škole v pohodě". Zhruba osm desítek účastníků přivítala na začátku konference Mgr. Hana Hajnová: „Škola a rodina jsou prostředí, ve kterých děti tráví nejvíce času a mají rozhodující vlivy na vytváření vzorců chování pro další život. Úkolem školy v dnešní době není jen zajistit vzdělávání, ale také poskytnout vhodné prostředí pro získání větší odolnosti dětí. Škola má být místem, kam se žáci těší a cítí se v ní dobře."


Jednotlivé příspěvky konference se věnovaly v 1. bloku tématům zaměřeným na pohyb ve škole, na rizikovost nadměrné konzumace soli ve školeních jídelnách, novinky v oblasti hygieny ve školním prostředí (správné vytápění, větrání, správné sezení žáků v lavicích atd.) a tento blok uzavíral příspěvek ke školnímu stravování a odpadovému hospodářství ve školních jídelnách. Po přestávce následoval druhý blok prezentací, který se koncentroval na témata spojená s duševním zdravím, prevencí psychických onemocnění, wellbeingu (pohodě) ve školách, práce školního psychologa a podpůrných metod pro fyzické i psychické zdraví. Zástupkyně ERDV zde prezentovaly aktivity a brožury k aktivnímu trávení volného času v ERDV nebo brožuru vysokých škol, o kterou byl zájem především ze strany učitelů a ředitelů středních škol.


Fotodokumentaci z akcí si můžete prohlédnout níže ve fotogalerii.


Zpět
Mapa
Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Archiv článků
Ikona

Poznej Evropský region

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

Místní poklady

Místní poklady

Tradice, kterou nelze uložit do muzea

Videoprezentace některých vysokých škol

Videoprezentace některých vysokých škol

Studenti ukazují, co je populární Vysoké školy v regionu tří zemí nyní také v obraze a zvuku

Série podcastů o zdravotní péči

Série podcastů o zdravotní péči

Průvodce vysokými školami

Průvodce vysokými školami

Příručka o vysokých školách v Evropském regionu

Best Practice Projekty

Best Practice Projekty

Z oblasti vysokoškolského vzdělávání

Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Fotobanka ERDV

Fotobanka ERDV

Fotografie k širokému užití

28 hradů a zámků

28 hradů a zámků

Objevte výjimečnou památku

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

Výlety napříč Evropským regionem

28 nejhezčích jednodenních výletů

28 nejhezčích jednodenních výletů

Na kole skrz Evropský region

28 tradičních receptů

28 tradičních receptů

Vaříme s Evropským regionem

TIPY na muzea a galerie

TIPY na muzea a galerie

Mnohostranná nabídka

Vaříme dobře

Vaříme dobře

Chutě Evropského regionu

Dvoujazyčnost v ERDV

Dvoujazyčnost v ERDV

Naše nabídka

Glosář

Glosář

Glosář

Moderní obce

Moderní obce

Hovoříme o příkladech digitalizace

Databanka obcí

Databanka obcí

Celkový přehled všech obcí po celém regionu ERDV

Inspirace k moderní obci

Inspirace k moderní obci

Příklady digitalizace online