01. 08. 2022
Cestovní ruch Lidé a společnost

Vše, co byste chtěli vědět o letní dovolené v Horním Rakousku, naleznete v rozhovoru s panem Andreasem Winkelhoferem, jednatelem Oberösterreich Tourismus GmbH.

Jaká je aktuální situace v Horním Rakousku týkající se cestovního ruchu?

Léto a podzim roku 2021 ukázaly, že naši hosté mají velkou chuť cestovat a jezdit na dovolenou. Částečně jsme již mohli navázat na úroveň před krizí. Zimní sezóna 2021/22 byla podle očekávání velkou výzvou. Nyní vcházíme optimisticky do nastávajících letních měsíců. Lidé chtějí ven do přírody, touží po pohybu a sportu, chtějí si opět užívat kulturu a gastronomii. Přesně tyto požadavky můžeme uspokojit naší dovolenkovou nabídkou v Horním Rakousku.

 

Je nějaká podpora pro podnikatele z oblasti cestovního ruchu ze strany státu? Pokud ano, jaká? A je pro podnikatele v cestovním ruchu dostatečná? Připravuje i Váš Svaz cestovního ruchu nějaký dotační program?
Vedle balíčků pomoci poskytovaných spolkovou vládou podporovali a podporují tuto branži rozsáhlými dotacemi i strategičtí partneři, tedy země Horní Rakousko, Hornorakouská hospodářská komora a Hornorakouský turismus, a to poskytováním servisu a opatřeními v oblasti komunikace. Za všechny zmíním „5-bodový Powerprogram Tourismus" země Horního Rakouska: vedle podpory pro podniky a svazy cestovního ruchu zahrnuje i dosud nejobsáhlejší balíček obsahových a komunikačních opatření v historii hornorakouského cestovního ruchu.

 

• Na co / kam byste pozvali turisty do Horního Rakouska?
Při letní dovolené v Horním Rakousku zveme naše hosty, aby si cestovali sami, poznali a objevili něco nového. Mezi horami a jezery, uprostřed míst plných dobrodružství a prostoru pro relaxaci se dá stále něco zažívat. Ať již jsou to zážitky z přírody, umění a kultury nebo gastronomie – tady není nic naaranžováno nebo zinscenováno. V Horním Rakousku potkávají naši hosté ryzí život, nacházejí čas pro rodinu a přátele. Kdo chce zažít pravé Horní Rakousko, přijede do Horního Rakouska.

 

• Jak motivujete turisty k návštěvě Vaší země?
V rámci našich komunikačních a marketingových opatřeních ukazujeme mnoho dobrých důvodů pro letní dovolenou v Horním Rakousku: Horní Rakousko plní touhu po přírodě, po volném prostoru a rozsáhlých vzdálenostech. Horní Rakousko překvapí velkým výběrem nabídky přírodních, gastronomických a zdravotních zážitků i kulturních akcí a možností dovolené trávené ve městech. Horní Rakousko je blízko a je ze všech směrů snadno dosažitelné. A především: Hornorakušané jsou šarmantní hostitelé. Praví a autentičtí.
Naši hosté oceňují především hornorakouské kulinářské produkty, regionální a sezónní kuchyni. Společně se zemědělstvím, výrobci potravin, gastronomií a turismem vytváříme „hlad po tom opravdovém" a poskytujeme atraktivní nabídku, aby se Horní Rakousko stalo také lákavým cílem pro cestování a požitky. Kulinářské akce nabízejí po celý rok chutný podnět k cestování, počínaje Festivalem hostinců Felix přes Hoch.Genuss v Mühlviertlu až po nový kulinářský festival TAVOLATA ve Štýrsku a v regionu národního parku.

 

• Přijali jste nějaká opatření, aby se turisté nemuseli obávat nákazy a cítili se v Horním Rakousku bezpečně? Pokud ano, vyplatilo se to?
Ubytovací zařízení a gastronomické podniky realizovaly v posledních dvou letech příkladným způsobem předepsaná bezpečnostní opatření. Vytvořily tak prostředí, v němž je možné bezpečně strávit dovolenou v Horním Rakousku. Hornorakouský svaz cestovního ruchu komunikuje s našimi hosty tato opatření transparentně a pochopitelně. Především se osvědčil coronavirový servis na našich webových stránkách, jež aktuálně a srozumitelně uvádí všechna platná pravidla.

 

• Přinesla pandemie o nějaká pozitiva, příležitosti?
Vedle narůstajícího významu přírodního prostoru urychlila pandemie především digitalizaci. Obzvláště ve fázích lockdownu byly digitální kanály tou nejrychlejší a nejefektivnější cestou, jak zůstat stále s našimi cílovými skupinami – byla to zároveň výzva i šance. Po zhruba dvou letech pandemie můžeme nabídnout návštěvníkům Horního Rakouska nové užitečné služby, jako je „Flo", první chatbot v Rakousku s pokrytím po celé spolkové zemi, bonusová aplikace „myOberösterreich" nebo digitální průvodce „upperguide".

 

Užitečné odkazy:
Informace o Horním Rakousku na webu: www.oberoesterreich.at, www.hornirakousko.cz
Informace a stáhnutí aplikace s tipy na výlety myOberösterreich App: www.ausflugstipps.at/myoberoesterreich
Digitální hornorakouský průvodce: www.upperguide.at


Zpět
Mapa
Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Archiv článků
Ikona

Poznej Evropský region

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

Místní poklady

Místní poklady

Tradice, kterou nelze uložit do muzea

Videoprezentace některých vysokých škol

Videoprezentace některých vysokých škol

Studenti ukazují, co je populární Vysoké školy v regionu tří zemí nyní také v obraze a zvuku

Série podcastů o zdravotní péči

Série podcastů o zdravotní péči

Průvodce vysokými školami

Průvodce vysokými školami

Příručka o vysokých školách v Evropském regionu

Best Practice Projekty

Best Practice Projekty

Z oblasti vysokoškolského vzdělávání

Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Fotobanka ERDV

Fotobanka ERDV

Fotografie k širokému užití

28 hradů a zámků

28 hradů a zámků

Objevte výjimečnou památku

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

Výlety napříč Evropským regionem

28 nejhezčích jednodenních výletů

28 nejhezčích jednodenních výletů

Na kole skrz Evropský region

28 tradičních receptů

28 tradičních receptů

Vaříme s Evropským regionem

TIPY na muzea a galerie

TIPY na muzea a galerie

Mnohostranná nabídka

Vaříme dobře

Vaříme dobře

Chutě Evropského regionu

Dvoujazyčnost v ERDV

Dvoujazyčnost v ERDV

Naše nabídka

Glosář

Glosář

Glosář

Moderní obce

Moderní obce

Hovoříme o příkladech digitalizace

Databanka obcí

Databanka obcí

Celkový přehled všech obcí po celém regionu ERDV

Inspirace k moderní obci

Inspirace k moderní obci

Příklady digitalizace online