03. 06. 2024
Lidé a společnost

Trophée Mille International je prestižní kuchařská soutěž pro studenty gastronomických škol. Dvoučlenné týmy porovnávají své dovednosti v různých kategoriích, kam patří nejenom vaření, ale i servis nebo sommeliérství. Soutěžním úkolem je vytvořit pokrm a dezert s použitím čtyř určených ingrediencí. Mezinárodní finále soutěže se koná každoročně a soutěžní týmy hodnotí porota složená z předních odborníků v oboru, včetně uznávaných kuchařů a sommelierů. Soutěžícím toto prestižní klání nabízí jedinečnou příležitost ukázat svůj talent a získat uznání ve světě gastronomie.

Své zastoupení v mezinárodním finále měl letos i Kraj Vysočina, potažmo Česká republika, neboť týmy žáků Střední školy gastronomické Adolpha Kolpinga zvítězily v republikovém kole Trophée Mille, které se konalo v Jihlavě. Eliška Havlíková, Adéla Ficková, Tomáš Petera a Tomáš Brázda ve francouzské Remeši poměřili své síly s mladými kuchaři nejen z členských států ERDV, ale i z celého světa. ERDV Vám přináší exkluzivní rozhovor, v němž se účastníci soutěže podělili o své zážitky a zkušenosti.


1. Jaké byly vaše první dojmy z mezinárodního prostředí soutěže Trophée Mille International ve francouzské Remeši? Cítili jste se před soutěží nervózní?
Tomáš Petera: V první řadě to byl úžas. Soutěž takového formátu jsem zažil poprvé a byl jsem rád za přátelskou atmosféru od ostatních soutěžících i porotců. Lehká nervozita byla vždy přítomná, ale jakmile jsme s Eliškou vstoupili do kuchařského hnízda, nervozita zmizela.

Adéla Ficková: První dojmy byly hlavně nervozita a šok z toho, že už tam opravdu jsme a že to není jen zkoušení disciplín ve škole. Nervózní jsem byla pouze ráno, když jsme na soutěž dorazili, ale po chvíli ze mě nervozita opadla a při soutěži jsem už nervózní vůbec nebyla.


2. Adélo a Tomáši, gratulujeme k vašemu úspěchu v disciplínách sommeliérství a servis. Jaké dovednosti se ukázaly jako nejdůležitější pro dosažení třetího místa v tomto mezinárodním prestižním klání?
Adéla Ficková a Tomáš Brázda: Nejdůležitější byla určitě dobrá komunikace v cizím jazyce. Bez schopnosti dobře se dorozumět by bylo obtížné navázat kontakt s porotci i s ostatními soutěžícími, což je klíčové pro úspěch v takové soutěži. Také jsme museli být velmi dobře připraveni na jednotlivé disciplíny, protože konkurence byla obrovská. Komunikace je opravdu klíčová, ale stejně důležité jsou i praktické dovednosti. Například schopnost rychle a efektivně pracovat pod tlakem. Při servisu a sommeliérství musíte nejen znát teorii, ale také ji umět aplikovat v praxi. Navíc jsme si museli osvojit techniky a postupy, které jsme mohli vidět jen u profesionálů, což vyžadovalo hodně tréninku. Třetí místo bylo výsledkem nejen našeho úsilí, ale také podpory a rad od našich mentorů a učitelů.


3. Jaká byla interakce s dalšími týmy z různých zemí? Došlo k nějaké výměně zkušeností, technik nebo navázání přátelství?
Tomáš Petera: Při soutěži jsme sdíleli náš box s týmem z Japonska, což jsme se dozvěděli večer před soutěží při seznámení se s porotou a dalšími soutěžícími. Museli jsme se domluvit, kdo v jakém čase bude používat konvektomat, aby při soutěži nedošlo k problémům. Po soutěži, při prohlídce města, kterou nám pořadatelé zařídili, jsme si povídali s týmy ze Slovenska a Polska o jejich pokrmech, zkušenostech, technikách, ale i o osobním životě.

Tomáš Brázda: Po skončení soutěže mi na ubytování můj francouzský kolega pochválil techniku flambování palačinek a ptal se mě, kde jsem se tento způsob flambování naučil.


4. Jaké nové dovednosti nebo poznatky jste získali účastí na této mezinárodní soutěži a jak je plánujete využít ve své kariéře?
Všichni shodně: Uvědomili jsme si, že znalosti a ovládání cizích jazyků jsou pro naši práci velmi důležité a nepostradatelné. Dále jsme získali cenné zkušenosti v práci pod tlakem a v mezikulturní komunikaci, které nám pomohou při budoucích mezinárodních projektech. Tyto dovednosti plánujeme dále rozvíjet a využít při budování naší kariéry v gastronomii, kde je schopnost komunikace a adaptace na různé prostředí klíčová.

Eliška Havlíková: Získala jsem novou inspiraci pro dezerty a poznala nové chuťové kombinace, které určitě vyzkouším a využiji ve své kariéře.


5. Jaké rady byste dali mladším spolužákům, kteří se chtějí zúčastnit budoucích ročníků soutěže Trophée Mille? Jak se nejlépe připravit na takto náročnou mezinárodní soutěž?
Všichni shodně: Základem je nebát se a soutěž si pořádně užít. Pevné nervy jsou další důležitý aspekt, ale není se čeho obávat, na soutěži panuje velmi přátelská atmosféra. Umět dobře anglicky také není na škodu. A samozřejmě trénovat a stále se zdokonalovat.


Zpět
Mapa
Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Archiv článků
Ikona

Poznej Evropský region

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

Místní poklady

Místní poklady

Tradice, kterou nelze uložit do muzea

Videoprezentace některých vysokých škol

Videoprezentace některých vysokých škol

Studenti ukazují, co je populární Vysoké školy v regionu tří zemí nyní také v obraze a zvuku

Série podcastů o zdravotní péči

Série podcastů o zdravotní péči

Průvodce vysokými školami

Průvodce vysokými školami

Příručka o vysokých školách v Evropském regionu

Best Practice Projekty

Best Practice Projekty

Z oblasti vysokoškolského vzdělávání

Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Fotobanka ERDV

Fotobanka ERDV

Fotografie k širokému užití

28 hradů a zámků

28 hradů a zámků

Objevte výjimečnou památku

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

Výlety napříč Evropským regionem

28 nejhezčích jednodenních výletů

28 nejhezčích jednodenních výletů

Na kole skrz Evropský region

28 tradičních receptů

28 tradičních receptů

Vaříme s Evropským regionem

TIPY na muzea a galerie

TIPY na muzea a galerie

Mnohostranná nabídka

Vaříme dobře

Vaříme dobře

Chutě Evropského regionu

Dvoujazyčnost v ERDV

Dvoujazyčnost v ERDV

Naše nabídka

Glosář

Glosář

Glosář

Moderní obce

Moderní obce

Hovoříme o příkladech digitalizace

Databanka obcí

Databanka obcí

Celkový přehled všech obcí po celém regionu ERDV

Inspirace k moderní obci

Inspirace k moderní obci

Příklady digitalizace online