11. 04. 2022
Cestovní ruch

Loňský rok nebyl pro podnikatele v oblasti cestovního ruchu jednoduchý. Koronavirová pandemie tuto oblast velmi citelně zasáhla a všechny regiony Evropského regionu Dunaj-Vltava se musí s touto novou situací vyrovnat.

Nyní se k nelehké situaci přidal i konflikt na Ukrajině. Zeptali jsme se pana Ing. Libora Picky, radního Plzeňského kraje pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu, jak se s touto situací vypořádávají v Plzeňském kraji.

Jaká byla v kraji situace před pandemií? Navštěvoval Plzeňský kraj velký počet turistů?
Z celkového pohledu je nutno říci, že počet turistů v regionu se každý rok významně zvyšoval a to jak domácích, tak zahraničních turistů a jejich počet byl vysoký. Problém byl spíše v jejich nerovnoměrném rozložení, jak geograficky tak časově. Existovala naprosto exponovaná místa a naopak pěkná místa, která nebyla tolik navštěvovaná. Další nerovnoměrnost byla časová, kdy většina turistů přijížděla v letním období a zimní období až na horské oblasti, které mají vysokou návštěvnost po celý rok, bylo z hlediska návštěvnosti slabší.


Vraceli se v roce 2021 do Plzeňského kraje zahraniční turisté?
Ano v roce 2021 se do Plzeňského kraje vraceli i zahraniční turisté, ale samozřejmě, že jejich počet byl oproti roku 2019 (tedy předcovidové době) značně redukovaný. Zcela vymizeli turisté z Asie. Především z Číny, Tchaj-wanu nebo Jižní Koreje. V roce 2019 byli turisté z Číny druhou nejpočetnější skupinou
V roce 2021 bylo toto číslo prakticky nulové. Nejčastějšími zahraničními turisty jsou v této době Němci a dále turisté ze Slovenska nebo Polska. Avšak i tato čísla jsou oproti předcovidové době přibližně třetinová. Pro srovnání v 1-3. čtvrtletí roku 2019 navštívilo Plzeňský kraj přibližně 116 tisíc Němců a za stejné období v roce 2021 je toto číslo necelých 40 tisíc.


Jak vidíte jejich návrat (zahraničních turistů) do Plzeňského kraje v dalších měsících?
Samozřejmě bude záležet, jak se bude vyvíjet epidemiologická i bezpečnostní situace nejen v Česku, ale v celé Evropě. V následujících měsících, ale očekáváme vysoký zájem a částečný nový boom příjezdového cestovního ruchu a to i ze zahraničí.


Pomohly tržby v roce 2021 alespoň z části pokrýt ztráty z roku 2020?
V lokalitách mimo krajskou metropoli, především na Šumavě, ale i jinde, minulá letní sezona pomohla částečně pokrýt předloňské ztráty. Hlad po objevování nových míst v Česku z hlediska domácího cestovního ruchu byl velmi silný. Samozřejmě pro Plzeň a plzeňské hotely a potažmo kongresovou turistiku byl i rok 2021 slabší.


Jaká je aktuální situace v Plzeňském kraji, pokud jde o cestovní ruch? Připravujete se na letní sezónu?
Očekává se vysoký zájem domácích turistů a také turistů z blízkých trhů (především z příhraničních oblastí). Připravuje se rozsáhlá kampaň dovolená 2022, která má představit Plzeňský kraj jako komplexní turistickou destinaci, kde si každý návštěvník najde svá vysněná místa a opravdu si dovolenou v Plzeňském kraji užije.


Existujte podpora ze strany státu pro podnikatele z oblasti cestovního ruchu? Pokud ano, jaká? A je pro podnikatele v cestovním ruchu dostatečná? Připravila nebo připravuje nějaký podpůrný program i Vaše organizace?
Oddělení cestovního ruchu podporuje CR kromě všeobecných marketingových kampaní také dotačními programy: Podpora rozvoje venkovského cestovního ruchu, Podpora rozvoje cykloturistiky a cyklistické dopravy, Podpora lokálních a destinačních společností (aktéři CR a podnikatelé). Dále díky provázanosti s lokálními a oblastními aktéry CR a turistickou agenturou CzechTourism dochází skrze oddělení cestovního ruchu Plzeňského kraje k propojení všech aktérů na všech úrovních cestovního ruchu.


Přinesla pandemie Vašemu odvětví i nějaké pozitiva, příležitosti?
Přinesla mnohem větší poptávku po domácím cestovním ruchu a s pandemií přišlo také zaměření a rozšíření na jiné oblasti cestovního ruchu a to jak geograficky (Brdy, Český les, severní Plzeňsko), tak tematicky (zaniklé obce, tajemná místa, poutní turistika, baroko).


Na co byste chtěli pozvat turisty k Vám do Plzeňského kraje?
Především na rozmanitou a komplexní turistickou nabídku rozprostřenou napříč celým krajem. Kdybych měl tematicky vypíchnout některé oblasti tak jsou to například:

o Dálkové turistické trasy – Zlaté stezka, Vintířova stezka
o Industriální cestovní ruch (živé provozy, sklárny, atp.)
o Tradice – Domažlicko
o Příroda – Šumava, Český les, Brdy
o Hrady a zámky (Šumavské trojhradí)
o Západočeské baroko
o Oslavy osvobození (po celém kraji)
o Cykloturistická nabídka (včetně nových singltrailových lokalit, Eurovelo 13)
o Tajemná místa v Plzeňském kraji
o Zaniklé obce v Českém lese

 

V čem vidíte problémy regiónu v oblasti turismu?
Nenachází se zde, žádné velmi exponované turistické lákadlo (např. památka UNESCO), což se může naopak při šikovné prezentaci regionu jevit i jako plus a díky tomu se můžeme snažit více rozprostřít návštěvníky v rámci regionu.


Jaké priority má podpora turismu v kraji?
Podpora je zaměřená tak, aby se tok finančních prostředků z krajské úrovně dostal spravedlivě geograficky i tematicky k lokálním aktérům cestovního ruchu, kteří následně finance mohou využít k rozvoji cestovního ruchu na lokální úrovni, což vede i k jeho rozvoji na regionální a národní úrovni.


V souvislosti s válkou na Ukrajině a přílivem uprchlíků se hovoří o tom, že by lidé prchající před válkou mohli v ČR najít pracovní příležitosti i v oblasti cestovního ruchu např. v hotelech, gastronomii atd. Jak se na to díváte Vy?
Když to pomůže zaplnit poptávaná pracovní místa i v odlehlejších regionech, tak je to určitě dobrý nápad.


Jak vidíte budoucnost v oblasti cestovního ruchu?
Po skončení epidemiologické situace v souvislosti s pandemií a dalšími geopolitickými problémy ve světě se dá očekávat zvýšený zájem o cestování obecně a cestovní ruch bude hrát silnou a důležitou roli v našich životech.


Zpět
Mapa
Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Archiv článků
Ikona

Poznej Evropský region

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

Místní poklady

Místní poklady

Tradice, kterou nelze uložit do muzea

Videoprezentace některých vysokých škol

Videoprezentace některých vysokých škol

Studenti ukazují, co je populární Vysoké školy v regionu tří zemí nyní také v obraze a zvuku

Série podcastů o zdravotní péči

Série podcastů o zdravotní péči

Průvodce vysokými školami

Průvodce vysokými školami

Příručka o vysokých školách v Evropském regionu

Best Practice Projekty

Best Practice Projekty

Z oblasti vysokoškolského vzdělávání

Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Fotobanka ERDV

Fotobanka ERDV

Fotografie k širokému užití

28 hradů a zámků

28 hradů a zámků

Objevte výjimečnou památku

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

Výlety napříč Evropským regionem

28 nejhezčích jednodenních výletů

28 nejhezčích jednodenních výletů

Na kole skrz Evropský region

28 tradičních receptů

28 tradičních receptů

Vaříme s Evropským regionem

TIPY na muzea a galerie

TIPY na muzea a galerie

Mnohostranná nabídka

Vaříme dobře

Vaříme dobře

Chutě Evropského regionu

Dvoujazyčnost v ERDV

Dvoujazyčnost v ERDV

Naše nabídka

Glosář

Glosář

Glosář

Moderní obce

Moderní obce

Hovoříme o příkladech digitalizace

Databanka obcí

Databanka obcí

Celkový přehled všech obcí po celém regionu ERDV

Inspirace k moderní obci

Inspirace k moderní obci

Příklady digitalizace online