02. 03. 2017
Energie & Doprava

Od května expresní vlakové spojení z Prahy do Nového Údolí – autobusová linka z Haidmühle prodloužena k hranici

Freyung – Grafenau. Uskutečnění myšlenky přeshraniční veřejné dopravy má železniční společnost Ilztalbahn GmbH (ITB) v plánu už dlouho. Teď se tento záměr stane skutečností – rozhodující iniciativa však přichází z české strany.

Překvapující návštěva v redakci PNP: Michael Paul, cosi jako ministr zahraničních věcí ITB, představuje Pavla Kosmatu. Na ředitelství Českých drah (ČD) v Českých Budějovicích je odpovědný za osobní dopravu. A oba přinášejí zajímavé novinky: 5. května ve 12.16 hod přijede do Nového Údolí (hraniční přechod Haidmühle) první expresní vlak z Prahy.

České dráhy chtějí podle Kosmaty masivně posílit vlakové spojení směrem na jih. Hlavní trasou bude Praha – Linec, mezi Českým Budějovicemi a Novým Údolím se plánuje vedlejší větev. Expres z Prahy bude k cestě na německo-českou hranici potřebovat jen 4 hodiny a 14 minut.

Dosud však neexistovalo žádné připojení od vlakového nádraží v Novém Údolí na německou síť veřejné dopravy. Autobusová linka Pasov – Haidmühle (RBO 6122) končila v obci Haidmühle a na posledních pár stovkách metrů k hranici nejezdil kromě navazujícího autobusu ITB žádný jiný spoj. To se teď ale na naléhání Čechů změní.

„Na naší straně jsme svou práci odvedli", říká Pavel Kosmata, teď čekáme na pozitivní signál z německé strany, že je o to zájem. Jinak skončíme neúspěchem".

„Pozitivní signál", na který čeká, je prodloužení stávajícího autobusového spoje až k hraničnímu přechodu Haidmühle – Nové Údolí. Tím by vzniklo plně průchodné veřejné dopravní spojení mezi Prahou a Pasovem resp. k nádražím železniční sítě Ilztalbahn.

A tak se také stane. Zvláště když není problém s financováním: Zájem Čechů o toto spojení je totiž natolik velký, že ČD přislíbila svou finanční účast na vícenákladech. Cca 4200 EUR bude stát prodloužení linky na jednu sezónu – z toho 1500 EUR uhradí ČD, slíbil Pavel Kosmata.

Jak na dotaz PNP sdělila vláda Dolního Bavorska, „byla okresu Freyung-Grafenau už v lednu přidělena přislíbená dotace 1500 EUR na projekt prodloužení autobusové linky 6122 do Nového Údolí v letní sezóně 2017".

Evropský region Dunaj-Vltava už počítá ve svém rozpočtu se zbývající částkou 1200 EUR, uvedl mluvčí Úřadu zemského rady Karl Matschiner.

„Od konce minulého roku jedná Jihočeský kraj s Českými drahami, vládou Dolního Bavorska, Evropským regionem Dunaj-Vltava, Ilztalbahn GmbH a Úřadem zemského rady Freyung-Grafenau o možnosti prodloužení autobusového spojení z Haidmühle do Nového Údolí také v pracovní dny", uvádí Matschiner. „V této záležitosti se v prosinci 2016 uskutečnilo jednání všech zúčastněných stran ve Volarech".

Úřad zemského rady rozšířené autobusové spojení objedná – mezera bude vyplněna, ujišťuje Matschiner.

České dráhy budou připlácet na německou autobusovou linku

Expresní vlak Praha – Nové Údolí bude jezdit od května do poloviny června o víkendech, od poloviny června do poloviny září denně a poté až do konce října opět o víkendech. Z Prahy bude vyjíždět v 8.02 hod, po příjezdu do Nového Údolí ve 12.16 se vlak ve 12.35 vydá na zpáteční cestu. Do Prahy přijede v 16.57 hod. Pro autobusové spojení Nové Údolí – Pasov předpokládá jízdní řád odjezd z Nového Údolí ve 12.22 hod (příjezd do Pasova ve 14.20 hod) resp. v opačném směru odjezd z Pasova v 10.15 hod (příjezd do Nového Údolí v 11.50 hod). na přípravě tohoto jízdního řádu se výrazně podílel ředitel ITB prof. Thomas Schempf.

Bild 1

Nádraží Nové Údolí (Neuthal) bezprostředně za hranicí u Haidmühle se stane od května místem průchodného autobusového a železničního spojení mezi Pasovem a Prahou.

Fotografie: Archiv Steiml

Bild 2

„Aby nebyl na hranici konec": Pavel Kosmata (vlevo) z Českých drah a Michael Paul z ITB se těší na vyplnění mezery autobusového spojení Nové Údolí – Haidmühle.

Fotografie: Püschel

Bild 3

Tento plakát bude v Česku propagovat nové expresní spojení mezi Prahou a Pasovem.

PNP Artikel 24.02.17 1.85 MB

Zpět
Mapa
Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Archiv článků
Ikona

Poznej Evropský region

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

Místní poklady

Místní poklady

Tradice, kterou nelze uložit do muzea

Videoprezentace některých vysokých škol

Videoprezentace některých vysokých škol

Studenti ukazují, co je populární Vysoké školy v regionu tří zemí nyní také v obraze a zvuku

Série podcastů o zdravotní péči

Série podcastů o zdravotní péči

Průvodce vysokými školami

Průvodce vysokými školami

Příručka o vysokých školách v Evropském regionu

Best Practice Projekty

Best Practice Projekty

Z oblasti vysokoškolského vzdělávání

Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Fotobanka ERDV

Fotobanka ERDV

Fotografie k širokému užití

28 hradů a zámků

28 hradů a zámků

Objevte výjimečnou památku

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

Výlety napříč Evropským regionem

28 nejhezčích jednodenních výletů

28 nejhezčích jednodenních výletů

Na kole skrz Evropský region

28 tradičních receptů

28 tradičních receptů

Vaříme s Evropským regionem

TIPY na muzea a galerie

TIPY na muzea a galerie

Mnohostranná nabídka

Vaříme dobře

Vaříme dobře

Chutě Evropského regionu

Dvoujazyčnost v ERDV

Dvoujazyčnost v ERDV

Naše nabídka

Glosář

Glosář

Glosář

Moderní obce

Moderní obce

Hovoříme o příkladech digitalizace

Databanka obcí

Databanka obcí

Celkový přehled všech obcí po celém regionu ERDV

Inspirace k moderní obci

Inspirace k moderní obci

Příklady digitalizace online